• Historie Voetvereniging Lemelerveld

    Het begin

    VV Lemelerveld is officieel opgericht op 1 mei 1945 onder de naam vv LVC (Lemelerveldse Voetbal Club).  De precieze datum van oprichting schijnt eerder geweest te zijn. Piet Bras, die aan de Dorpsstraat een schoenenmakersbedrijfje had,  was een van de oprichters. Hij was het ook die later het zo karakteristieke witte shirt met oranje verticale baan invoerde. Ondanks de verschillende christelijke stromingen in het dorp werd, mede door de inbreng van Pastoor Morsselt, een zondagvereniging voor alle gezindten opgericht.

    Al veel eerder waren in Lemelerveld echter groepjes jongeren actief met voetballen. De eerste elftalfoto dateert al uit 1929. Onder namen als  LVV, Stormvogels, Blauw wit en Red Boys werden op percelen van de familie Kingma aan de Nieuwstraat en op weilanden aan de Weerdhuisweg onderlinge wedstrijdjes gespeeld.

    LVV in 1929 op het veld van de fam Kingma aan de Nieuwstraat Staand vlnr: Willem Stappenbeld, Maats,  Willem Bouwhuis, Leo van Vucht, Herman Hidding, Jan Beumer, Dolf Nijboer,Klaas Eikenhorst en Ab Berends, en Jan Pannekoek,  scheidsrechter onbekend. Zittend: Hendrik Eikenhorst, Jan Bouwhuis, Luf Beumer, Jan Bouwhuis en Jaap Gieske

    LVV in 1929 op het veld van de fam Kingma aan de Nieuwstraat

    Staand vlnr: Willem Stappenbeld, Maats,  Willem Bouwhuis, Leo van Vucht, Herman Hidding, Jan Beumer, Dolf Nijboer,Klaas Eikenhorst en Ab Berends, en Jan Pannekoek,  scheidsrechter onbekend.

    Zittend: Hendrik Eikenhorst, Jan Bouwhuis, Luf Beumer, Jan Bouwhuis en Jaap Gieske

    Jan Hagedoorn

    Jan HagedoornNa de 2e wereldoorlog streek in Lemelerveld een man neer die een geweldige stempel op de net opgerichte vereniging zou drukken. Zijn naam: Jan Hagedoorn. Geboren in Gramsbergen verhuisde hij op jonge leeftijd met zijn familie naar Nieuwerkerk aan de IJssel onder de rook van Rotterdam. In de 2e wereld oorlog werd hij  door de Duitsers opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland. Na de bevrijding voegde hij zich bij zijn familie die vanuit het westen waren gevlucht naar het betrekkelijk veilige oosten. Jan ontpopte zich al snel tot manusje van alles. Hij regelde alle voetbalzaken en met zijn onvervalste Rotterdamse humor en accent was hij snel bekend bij velen. Hij vond werk in een drukkerij in Deventer. Jan had in Nieuwerkerk een halfbroer, Henk Bosch. In de zomerperiode kwam dit geweldige voetbaltalent naar Lemelerveld. Op de vele toernooien in de regio waar Lemelerveld aan deelnam, werd hij door alle tegenstanders gevreesd om zijn snelheid en balvaardigheid.

    Vanaf  het seizoen 1946-1947  nam Lemelerveld voor het eerst deel aan de competitie. Op de weilanden, waar nu de Kampfstraat ligt en het verzorgingscentrum Brugstede is gevestigd,  was het eerste voetbalveld. Als het gras te lang werd kwam een herder met zijn schaapskudde van de Lemelerberg om het gras weer kort te maken. Café Restaurant Reimink werd gebruikt om zich te verkleden. Na de wedstrijd konden de voetballers zich daar wassen onder de grote pomp. Café Restaurant Reimink was tot begin jaren zeventig het clubhuis.


    De competities in de begin jaren 50,  Lemelerveld had inmiddels drie senioren teams, verliepen succesvol. Het eerste elftal reikte tot de 2e klasse. Inmiddels was men verhuisd  naar “de Sikkensteege”, de huidige Nieuwstraat. Van de familie Reimink pachtte de Gemeente Ommen een perceel weiland waar men een veld en kleedkamers aanlegde. In deze “keet” waren drie  kleedkamers, waarvan een voor de scheidsrechter, er was een berging voor de materialen en een kleine verkoopruimte voor versnaperingen.

    De vereniging had midden jaren vijftig haar eerste juniorenteam, mede door de naoorlogse geboortegolf steeg het aantal jeugdleden snel.

    Jaren 60
    Door de grote aanwas van leden ontstond er ruimtegebrek en werd op de plaats waar nu het 1e en 2e veld liggen een veld aangelegd in de lengterichting. Zaterdags speelden hier de juniorenteams en zondags was het handbalvereniging LHC die hier haar competitie speelde. In 1965 kocht de gemeente Ommen opnieuw een stuk grond van de erven Kingma en konden het huidige eerste en tweede veld worden aangelegd. De naam sportpark Heidepark werd toen voor het eerst genoemd. Om geld in te zamelen onder de bevolking voor de bouw van de kleedkamers werd rond de jaarwisseling een oliebollenactie georganiseerd, een traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds plaatsvindt. Sportief ging het begin jaren 60 niet zo goed. De doorstroming van talentvolle junioren zorgde ervoor dat na de wat mindere jaren een succesvolle periode aanbrak. Vanuit de derde klasse werd bij Scheerwolde en in Hoonhorst een kampioenschapswedstrijd gewonnen en was Lemelerveld terug in de eerste klasse van de afd Zwolle.  Bij Cafe Rest Reimink hing een publicatiekastje waar de wedstrijden en opstellingen voor alle teams werden aangekondigd. Voor verdere communicatie was er een clubblad: Contact.

    Jaren 70
    Met de komst van Deventenaar Jan Bulteel in 1970 gooide Lemelerveld alle schroom van zich af. De trainer en oud-speler van Goahead Eagles bracht verfrissende oefenstof en  stroomden opnieuw enkele jeugdige talenten door naar het eerste elftal. Lemelerveld wist een vast plekje in de 4e klasse van de “grote” KNVB te veroveren. 

    In 1972 bleek er opnieuw ruimtegebrek en werd aan de zijde van het zwembadlaantje een derde veld aangelegd met een groot trainingsveld. De vereniging werd, na enkele jaren van voorbereiding, uitgebreid  met een damesvoetbalafdeling die in 1974 in competitieverband ging spelen.  In 1974 werd ook een voormalig zusterhuis van het ziekenhuis in Apeldoorn aangekocht en met vereende krachten verbouwd tot kantine. Deze  kantine werd ondergebracht in de Stichting Sportbelangen voor het  gezamenlijk gebruik door handbal en voetbal. Het clubblad Contact was enkele jaren een van de weinige informatiebronnen.  Jongeren startten een nieuw clubblad ; De Debutant, enkele jaren later opgevolgd door SPITS.  Het opgerichte actiecomité zorgde voor vele activiteiten zoals barkruk zitten en vele andere spraakmakende evenementen om extra inkomsten te genereren voor de club.
    In 1979 kwam er een einde aan het tijdperk Jan Hagedoorn.  In een overvolle zaal Reimink nam hij  afscheid en werd hij door Jo van Marle, toen nog voorzitter van de KNVB afdeling Zwolle, onderscheiden voor al zijn verdiensten. Ook werd hij koninklijk gehuldigd. Hij werd opgevolgd door Hans Ellenbroek. In 1981 werd Hagedoorn benoemd tot ere-lid.

    Jaren 80
    In 1980 groeide in Lemelerveld onder de sporters de wens voor een sporthal. Na een lange voorbereidingsperiode met de nodige perikelen  werd, mede door de inzet van een enorme groep vrijwilligers, in 1985 sporthal Heidepark geopend en ging ook een zaalvoetbaltak van start. Sportief gezien beleefde Lemelerveld in 1985 een geweldige hoogtepunt. Het  seizoen 84-85 werd  de 4e klasse gedomineerd door de Oranje-Witten met buurtvereniging vv Heino als grote concurrent.  Op de laatste speeldag viel de beslissing. Bijna 5000 mensen kwamen naar het gemeentelijk sportpark in Heino en na een bloedstollend spannende wedstrijd die in 1-1 eindigde kon de vlag in top. Lemelerveld werd kampioen in de 4e klasse H en promoveerde naar de derde klasse.


    Een deceptie volgde in oktober van dat memorabele jaar 1985. Jan Hagedoorn overleed na een periode van ziekte op 74 jarige leeftijd. Alle geplande feestelijkheden rond het 40 jarig jubileum werden daarom afgelast.
    Naast de nieuwe sporthal verrees er in 1987, uiteraard weer met de inzet van vele vrijwilligers een prachtig groot clubgebouw. Een helft was voor de sporthalgebruikers,  de andere helft voor de voetballers die zo hun eigen clubhuis hadden. Opvallend de succesvolle periode van het tweede en derde elftal in die tijd.

    Jan Hagedoorn Memorial
    In 1987 werd voor  het eerst de Jan Hagedoorn Memorial als verenigingsdag voor alle senioren georganiseerd.  De onderlinge wedstrijdjes met geheime uitslagen zorgden ervoor dat de JHM in meer dan 30 jaar is uitgegroeid tot dé vv Lemelervelddag van het jaar. In 2010 werd ook voor de jeugd een soort gelijke dag in het leven geroepen.

    Jaren 90
    Sportief kende Lemelerveld weinig hoogtepunten. Wel was er  een periodetitel in 1991. Met een grote supportersschare werd in bussen afgereisd naar Almelo. Voor promotie naar de 2e klasse op het veld van PH verloor  een beter spelend Lemelerveld van het Bornse NEO met 2-1. In 1995 daalde  de ploeg weer af naar de 4e klasse maar promoveerde zonder al te veel ophef het seizoen 95-96 terug naar de derde klasse. Op  Het Gerner in  Dalfsen werd met 0-2 gewonnen en de titel veilig gesteld.  Lemelerveld haalde in het voorjaar van 1997 de landelijke pers  door de net bij RKC Waalwijk ontslagen trainer Cees van Kooten aan te trekken. Onder de bekende Deventenaar († 2015) werd er getraind als profs. De vruchten van de noeste trainingsarbeid werden in het seizoen 97-98 geplukt. Na een spannende kampioensrace werd het beslissingsduel op het sportpark van sv Heeten tegen Voorwaarts  Twello met 3-1 gewonnen.  De 2e klasse, met veelal Twentse ploegen,  werd niet bepaald een succes en na een jaar daalde de ploeg roemloos weer af naar de 3e klasse. Het niveauverschil bleek destijds iets  te groot. 

    Lemelerveldse vrijwilligers  kunnen niet lang stilzitten. Met het actiecomité als financiële steunpilaar werd in 1991 een grote tribune gebouwd. Vele handen werkten eendrachtig samen.  In 1995 werden een viertal nieuwe kleedkamers gebouwd en de oude kleedkamers gerenoveerd. Tijdens de viering van het 50-jarig jubileum  werden deze feestelijk geopend.  Door de afgelasting van het 40-jarig jubileum werd bij het gouden feest extra uitgepakt. De jubileumcommissie organiseerde een prominentenavond, oud Ajax met o.a. Sjaak Swart speelde voor duizend toeschouwers een gezellige partij tegen het eerste elftal. Een grote reünie, de presentatie van het jubileumboek en een geweldige  feestavond voor alle leden en vrijwilligers maakten deel uit van de festiviteiten.
    De inmiddels opgerichte sponsorcommissie organiseerde in 1997 de bouw van een nieuwe entree op het sportpark.

    Jaren 2000
    In 2000 ging eindelijk na vele jaren van overleg het hoofdveld volledig op de schop. Een nieuwe bodem met korrelstructuur moest ervoor zorgen dat minder snel wedstrijden werden afgelast. Samen met de renovatie van het hoofdveld werden enkele fraaie nieuwe dug-outs geplaatst. Toch bleef het hoofdveld erg veel onderhoud vragen. In 2008 werd in het veld een sproei installatie aangelegd. De sportieve prestaties kenden in de jaren na de eeuwwisseling ups en downs. Cees van Kooten kwam in 2003 opnieuw naar Lemelerveld maar succes leverde dat niet op. Het seizoen 2003-2004 kenmerkte zich door een spannende slotfase.   In een beslissing wedstrijd om degradatie in het seizoen 2003-2004  tussen Lemelerveld en sv Zwolle op het veld van USV Nieuwleusen bracht weer veel supporters op de been. Er werd nipt met 2-1 gewonnen. Een jaar later ging het alsnog mis.  Via de nacompetitie werd na een ware thriller verloren van EVV Hengelo en degradeerde de ploeg  in 2005 naar de vierde klasse. Gelukkig is de veerkracht groot en werd al ruim voor het eind van het seizoen 2006-2007 in Holten de titel veilig gesteld. Lemelerveld  hoort minimaal  in de derde klasse vindt een ieder binnen de club!


    Voetbalschool
    In 2005 werd met de oprichting van de voetbalschool een nieuwe loot aan de vereniging toegevoegd. Spelertjes van 5 jaar spelen  op woensdagmiddag en zaterdagochtend spelvormen en onderlinge partijtjes waar het enthousiasme vanaf spat.   Met de aanstelling van een aantal jeugd coördinatoren kwam er een duidelijke structuur.  Het selecteren binnen de jeugdafdeling wierp enkele jaren later al zijn vruchten af.  Het A1 elftal promoveerde in 2009, 2010 en 2011 van de 2e klasse naar de vierde divisie, een uniek gebeuren in de historie.

    Jaren 2010-2020
    In 2010-2011 vond  een ware metamorfose plaats en stroomden maar liefst 8 jeugdspelers door naar de hoofdmacht.  Door wat trainerswisselingen daalde Lemelerveld wederom af naar de 4e klasse.  Aan het eind van de competitie nam Anton Schrijver als assistent-scheidsrechter na 21 jaar afscheid van het eerste elftal, dat mag gerust een pracht carrière genoemd worden!

    Renovatie sportpark
    Zoals in de hele historie al te lezen valt kan worden geconcludeerd dat Lemelervelders niet van stilzitten houden. Diverse jaren heeft het bestuur op allerlei fronten gelobbyd bij gemeentelijke overheden om de trainingsaccommodatie te verbeteren, het liefst in de vorm van een kunstgrasveld. Veld 3 langs de Nieuwstraat ging in 2010 op de schop en werd een Wetraveld, ( wedstrijd/trainingsveld) met drainagesysteem dat ervoor zorgt dat er nagenoeg onder alle omstandigheden op getraind kan worden en eventueel als 4e veld kan worden belijnd. Op de doorgaans modderige trainingshoek werd in 2010 een prachtig kunstgrasveld aangelegd. De open structuur van sportpark zorgde ervoor dat al vóór de officiële ingebruikname diverse voetballers in de vrije uurtjes al volop gebruik maakten van het kunstgrasveld. Tijdens de jaarvergadering in november 2010 nam Herman Kleine Koerkamp na bijna 25 jaar voorzitterschap afscheid.  Rene Jansen werd zijn opvolger.

    2011, samen in een sportkantine

    Vanaf het seizoen 2011-2012 maken de binnen sporters gebruik van de voetbalkantine, de naam werd gewijzigd  in sportkantine De sporthalkantine werd omgetoverd tot een kinderverblijf voor buitenschoolse opvang. In de prachtige lounge-ruimte is het goed vertoeven en de schitterende spelzaal die tegen de sporthal aan werd gebouwd zorgt voor nog meer mogelijkheden o.a. op het gebied van zaalvoetbal in de wintermaanden.

    Zaterdagtak
    In het seizoen 2012-2013 ging een zaterdagtak van start om senioren, die niet op zondag kunnen of willen spelen, te behouden voor de club. Voorwaarde was wel dat spelers na hun 23e jaar verplicht werden in te stromen in de zondag afdeling. In 2014 werd het eerste kampioenschap in de 5e klasse gevierd!

    Afscheid Hans Ellenbroek.
    Op dinsdag 20 november 2012 droeg  secretaris Hans Ellenbroek tijdens de jaarvergadering na 33 jaar het secretariaat over aan Mark Brok. Ellenbroek werd voor zijn verdiensten  koninklijk onderscheiden. Na zijn afscheid is hij zijdelings nog steeds actief betrokken onder andere  als adviseur.

    Opkomst meidenvoetbal.
    De successen van het Nederlands dames elftal zorgden voor een enorme instroom van meisjes in de vereniging. Werden eerder de meiden gemengd ingedeeld, door de aanwas kon de TC jeugd  vanaf de junioren complete meidenteams indelen. Vanaf 2007 speelde al een meiden team competitie. Midden jaren 2010-2020 stopte de samenwerking met de  Spcl Lemele  en ging  een seniorenteam op zondag competitie spelen. De naamsverbindings met spcl Lemele bleef bestaan. De junioren meiden zorgden voor vele kampioenschappen en drongen door tot finales in Zeist.

    Talenten rijpen

    De degradatie van het eerste elftal  in 2012 werd op grootse wijze rechtgezet in 2013.  Al ver voor het einde van de competitie wist Lemelerveld in Hattem de titel te veroveren.
    Een jaar later in 2014  werd de meer dan talentvolle lichting opnieuw kampioen en promoveerde naar de 2e klasse.

     

    Het verblijf in de  2e klasse  duurde echter slechts één seizoen,  ondanks een memorabele 27 punten. De degradatie naar de derde klasse zorgde er wel voor dat de jonge talenten een rijpingsproces doormaakten. Het seizoen 2016- 2017  was ongekend spannend in de strijd om de titel.   Naaste concurrent Helios werd op een vol en sfeervol Heidepark met 2-1 opzij gezet. Het Apeldoornse Columbia bleef in de nek hijgen maar bij Twente  Goor werd door een 1-1 gelijkspel de titel veroverd en opnieuw was promotie naar de 2e klasse bewerkstelligd.

    Lemelerveld naar afd Noord

    Verrassend werd Lemelerveld in het seizoen 2017-2018  ingedeeld in de 2e klasse L noord. Onbekende tegenstanders kwamen naar het Heidepark. Daarbij ook clubs met een verleden op hoog amateur niveau zoals Germanicus uit Coevorden, Valthermond, Rolder Boys   en Erica . Na een moeizame start werd in de 2e seizoenhelft niet meer verloren. Voor het eerst in de historie wist Lemelerveld zich te handhaven in de 2e klasse. Het seizoen 2018 -2019 bleef de titelstrijd tussen Lemelerveld en sv Dalfsen lang spannend. De Dalfser ploeg  en latere kampioen wist  in het voorjaar van 2019  op een druk bezet Heidepark met 0-1 te winnen. De plek in de nacompetitie leverde geen succes op. Het Sneker LSC 1890 was op een  snikhete Jan Hagedoorn Memorial met 1-2 te sterk.
    Het seizoen 2019-2020 zal lang in ieders geheugen blijven door Covid 19 ofwel het coronavirus.   Lemelerveld nam de koppositie in handen vanaf de eerste speeldag. Promotie naar de 1e klasse was dichtbij tot de coronacrisis zorgde voor enorme deceptie. De KNVB beëindigde  in maart 2020 dat de competitie  werd het seizoen als niet gespeeld  beschouwd. Het sportpark werd gesloten tot de jeugd eind april 2020 weer onder voorwaarden mocht gaan trainen. Voor het seizoen 2020-2021 keerde Lemelerveld terug in de 2e klasse Oost.

    Bron: o.a. jubileumboek 50 jaar Lemelerveld onder redactie van Alex Huijsmans en Anton Sibelt. Aanvullingen door Anton Sibelt en Mark Brok. Meer info over de vv Lemelerveld op Wikipedia, Voetbal Oost  enz.