• Dinsdag 13 oktober werden landelijk nieuwe maatregelen tegen het coronavirus afgekondigd. Kortweg komt het voor de sport hierop neer:

• Boven de 18 jaar mag alleen individueel worden gesport, of in teamverband met maximaal vier personen (bijvoorbeeld hardlopen).
    • Alle amateurcompetities worden stilgelegd.
    • Uitzondering voor topsporters en betaald voetbal.
    • Kinderen tot en met O19 mogen sporten in teamverband; onderlinge wedstrijden met teams van eigen club is toegestaan.
    • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
    • Daarnaast blijft de maatregel bestaan: geen publiek bij trainingen en/of wedstrijden.

De maatregelen gaan woensdag 14 oktober om 22:00 uur in.

Informatie vanuit de KNVB:

Uiteraard roepen deze maatregelen ook een hoop praktische vragen op. In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het voetbal. De clubs kunnen de komende dagen verdere informatie verwachten. Als er aanvullende en noemenswaardige informatie bij komt dan zullen we dat www.vvlemelerveld.nl publiceren.

Amateurvoetbal geen brandhaard
    Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers konden voetballers de afgelopen weken eindelijk weer op een verantwoorde manier de sport beoefenen die ze zo leuk vinden. Ondanks een aantal coronagevallen en nog meer spelers die uit voorzorg in quarantaine moesten, is het afgelopen weekend zo’n 80% van de geplande wedstrijden gespeeld.

Uiteraard zien ook wij de sterk gestegen coronacijfers en snappen de noodzaak voor maatregelen. We zijn ons ervan bewust dat we alleen gezamenlijk het virus onder controle kunnen krijgen en dat ook het voetbal hierin zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Maar het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden. Op het zaalvoetbal na, worden alle wedstrijden in de buitenlucht gespeeld. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat men op het veld nooit lang binnen de 1,5 meter afstand van elkaar verkeert en dat sporten aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan.

Gevolgen
    Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen; binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen. Daarmee hopen we dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden. We moeten de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden dan ook niet uit het oog verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.

Zoals gezegd werken we hard aan een verduidelijking van de maatregelen voor het voetbal. Houd daarom de komende dagen de speciale coronapagina www.knvb.nl/coronavirus goed in de gaten voor nadere informatie.

Hou je haaks, blijf gezond en zorg goed voor jezelf en elkaar.