Ingezonden brief: C-Kamp 2017 en de mannen van het JAC

1

Afgelopen weekend had ik het geluk dat ik als leider van C2, mee mocht met het jaarlijkse voetbalkamp.

Nu heb ik enige voetbalkampervaring, maar dat waren de beruchte voetbalkampen met boze boswachters/kampeerboerderij-eigenaren, ontplofte kussens, blikseminslag en nachtelijke dwaalpartijen door Duitsland, onder leiding van Joop Krisman, Appe Nijenkamp en Jos Jansen.

Maar dat is zeker 30 jaar geleden, maar om de ouders gerust te stellen: De tijd staat niet stil, maar de beleving is hetzelfde. Het is nog steeds een geweldige georganiseerde chaos.

Ik kan mij voorstellen dat menig ouder, bij het uitzwaaien van zijn/haar kind die op weg gaat naar het voetbalkamp. Twijfels heeft aan de leidinggevende kwaliteiten van de mannen van het JAC. Ze hebben de reputatie, dat het feestende, bierdrinkende, nachtbrakers zijn. Die de kinderen maar hun gang laten gaan en alle regels en normen en waarden overboord gooien.

Dat eerste is waar, maar dat laatste zeker niet!

Mijn voetbalkamp weekend begon op zaterdagmorgen (ik had vrijdag nog een feestje). Wat ik aantrof was:

 • 50 jongeren die met een voetbaltoernooi bezig waren
 • Iemand van het JAC die bezig was de uitslagen van de spelen aan het invoeren in de computer voor het kampklassement
 • Een JAC-keukenprins die bezig was met het bereiden van een stevige tomaten en groentesoep, met verse groenten en flink veel ballen
 • Een slaapzaal waar een kledingbom was ontploft
 • Een chill-ruimte waar je van de vloer kon eten (er lag voldoende).

Het weer was triest (het miezerde) maar de sfeer en stemming daarentegen die was geweldig goed.

Na het middageten ging de jeugd en een deel van de leiding naar het centrum van Ootmarsum, voor een opdracht voor het kampklassement en om inkopen te doen. De achterblijvende leiding ging opruimen en voorbereidingen treffen voor het avondprogramma.

Aan het eind van de middag werd, na het raadplegen van onze weerman (de wederopstanding van Pelleboer) Gait Reimert, de BBQ aangestoken. Niet veel later kon er gesmuld worden van al het lekkers dat werd bereid door de wereldkoks Gait en Dennis.  Zelfs de zon kwam erdoor.

Die avond was er de ludieke bingo met prachtige prijzen. De bingo werd 23.50 u onderbroken omdat op zondag 2 juli Ingeborg en Koen jarig waren.

Op initiatief van meisjes van het meisjesteam, die ’s middags twee taarten hadden gekocht. Werden de slingers toeters en andere attributen uitgedeeld en ging het licht uit voor een surpriseparty.

Bij binnenkomst van de twee jarigen, werden ze verrast met voor ieder een taart met kaarsjes en prachtige cadeaus.  Na het uitblazen van de kaarsjes ontstond er een groot feest, het leek wel carnaval. Volgens mij is het een onvergetelijke verjaardag geworden voor Ingeborg en Koen.

Na deze feestelijke onderbreking moest de bingo weer worden opgestart, want er waren nog veel prijzen en opdrachten te winnen. Na afloop kon je kiezen: je ging boven slapen, of bleef beneden om te hangen, kaarten of te dobbelen. Grappig dat jongens, die nooit vooroplopen zich ontplooien tot echte gokkers die tot in de late uurtjes doorgaan.

Een paar uurtjes later werden de jongeren gewekt door Jochem Meier, die ze verraste met de wakker-wordt-song. Niels was in de keuken begonnen met het bakken van eieren (een van de bingoprijzen) zo kon er genoten worden van een stevig ontbijt.

Na afloop van het ontbijt konden de jongeren zich opmaken voor het moeilijkste onderdeel van het weekend. Het weervinden van de spullen en het opruimen van de slaapruimte. Toen alle bagage onder aan de trap verzameld was en de slaapruimte leeg en schoon. Konden we vertrekken naar het zwembad om daar de laatste restjes energie op te branden. Er is nog geprobeerd om de badjuffrouw een nat pak te bezorgen, maar hier werd door een erg grote badmeester een stokje voor gestoken.

De achtergebleven leiders hebben zich druk gemaakt om de kampeerboerderij schoner achter te laten dan dat ze het aantroffen. De fietsen en spullen werden in de inmiddels gearriveerde vrachtwagen geladen (Tielbeke Transport en chauffeur Lama bedankt).

Bij het laatste onderdeel van het weekend, Patat eten met een ijsje werd de winnaar van het kampklassement bekend gemaakt: de 3e prijs was voor Lara, Senna had de 2e prijs en de hoofdprijs was voor Pepijn.

Dan arriveert er een colonne auto’s onder leiding van Jo Hofman, om de vermoeide jongens en meisjes terug te brengen naar Lemelerveld.

Aan al het moois komt een eind, zo ook aan dit weekend. (Maar je krijgt er wel iets voor terug, onbetaalbare herinneringen).

Bert, Dennis, Aschwin, Richard, Willem-Jan, Luuk, Emiel, Gilian, Jorik, Mark, en Peter bedankt voor dit onvergetelijke weekend.

Om even terug te komen op “de mannen van het JAC”.

 • Het is voor de jongeren een slopend weekend, maar ook voor de leiders
 • Er zijn andere regels dan thuis, maar het blijft netjes
 • Er wordt door de leiders wel een biertje gedronken (maar er zijn altijd 2 leiders nuchter)
 • Verrassend hoe jullie het voor elkaar krijgen dat de jongeren fanatiek met de rode draad van het weekend (het kampklassement) bezig zijn
 • Mooi om te zien hoe jullie ook de “minder populaire” jongeren erbij betrekken en wat extra aandacht geven. Zodat het kamp voor iedereen een bijzondere belevenis is

Ik vind het geweldig wat en hoe jullie het doen, zonder jullie tijd en inzet is er geen voetbalkamp mogelijk.

Mannen bedankt, Richard Huijsmans

Ps. Mochten er ouders zijn die twijfelen of ze kinderen wel/niet mee moeten laten gaan op kamp? Twijfel niet, stuur ze mee!    Doe je het niet, dan ontneem je ze een geweldige jeugdherinnering!

Foto’s: https://www.facebook.com/jacvvlemelerveld/

Er is een reactie geplaatst

 1. Sietske

  Wat een prachtig verslag Richard over een, wederom mooi voetbalkamp. Door jou manier van schrijven hebben wij als ouders ook een stukje kamp beleving meegekregen😏 Want het enige wat wij hebben gehoord was ” Wat was het mooi” !! Op onze vraag ” Wát was er dan zo mooi” ,was het antwoord……” Gewoon alles”!!!
  Dus óók namens ons, en zéker namens Stan heel erg bedankt mannen 👍👍👍

Geef een reactie

*